Increasing the Production Capacity of Mozzarella Cheese as a Pioneer for the Cheese Village at KU Mustarika Jaya Makmur, Ngantang
Abstract
Indonesia has significant potential in dairy cattle production, one example being in Dusun Tepus, Ngantru Village, Ngantang Subdistrict, Malang Regency. The business group “Mustarika Jaya Makmur” consists of dairy farmers producing fresh milk. Previously, the State Polytechnic of Malang (Polinema) provided solutions in the form of training on supply chain management, milk processing, and the application of production calculation tools to support efficiency. Considering the business potential of mozzarella cheese, the group increased its production capacity to 50 liters of fresh milk on a pilot scale to initiate the “Kampung Kedju” program, aimed at improving the villagers’ livelihoods. This Community Service Program (PPM) is expected to provide solutions through production enhancement, assistance in the use of equipment in accordance with standard operating procedures (SOP), and the implementation of Good Manufacturing Practices (GMP) in cheese production. The expected outputs include improved partner capacity, scientific publications, and copyright registration of a HACCP guideline.
References
Achmadin, N. S., Wardani, A. P., Gora Sasmita, F., Hasanah, N., Moentamaria, D., Kimia, J. T., Malang, N., Soekarno, J., & No, H. (2021). Studi Kelayakan Industri Yoghurt. Jurnal Teknologi Separasi, 2021(2), 310–319.
Adi, P., Mulyani, R., Manufacturing, G., & Gmp, P. (2023). Kajian Keamanan Pangan Pada Industri Pengolahan Susu Di Jawa Tengah Dengan Menggunakan Metode Good Manufacturing Practices (Gmp). Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 33(3), 305–316.
Badan Pusat Statistik. (2023). Tabel Statistik - Badan Pusat Statistik Provinsi Jawa Timur.
BPOM. (2016). PerKa BPOM no 21 tahun 2016. Kategori Pangan Indonesia, 1–28.
Budiman, S., Hadju, R., Siswosubroto, S. E., & Rembet, G. D. G. (2017). Pemanfaatan Enzim Rennet dan Lactobacillus Plantarum YN 1.3 terhadap pH, Curd dan Total Padatan Keju. Zootec, 37(2), 321.
Chrisnandari, R. D., Witasari, W. S., Wulan, D. R., Chalim, A., & Prayitno. (2024). Pelatihan Pembuatan Keju Cheddar Pada Produsen Susu Sapi Guna Meningkatkan Nilai. 11(2), 176–180.
Hariyadi, F. (2020). Penggunaan Asam Sitrat dalam Pembuatan Keju Mozzarella Ditinjau dari Rendemen, Kadar Air, Kadar Protein, dan Kadar Lemak (Skripsi, Universitas Brawijaya). http://repository.ub.ac.id/id/eprint/182839/
Hendrawati, N., Rubianto, L., Zamrudy, W., & Hidayati, M. D. (2022). Pelatihan Pembuatan Yogurt di Panti Asuhan Yayasan Siti FatimahPandaan. 9(1), 90–94.
Indrajaya, A. D. (2019). Penilaian Good Manufacturing Practices (GMP) dan Sanitation Standard Operating Procedure (SSOP) pada Proses Produksi Yoghurt dan Keju Mozzarella (Studi Kasus di CV Brawijaya Dairy Industry, Batu). (Skripsi, Universitas Brawijaya).
Irfin, Z., Hidayatinnisa, N., Chrisnandari, R. D., Rosiani, U. D., Industri, T. K., Malang, P. N., Pemasaran, M., Malang, P. N., Industri, T. K., Malang, P. N., Industri, T. K., Malang, P. N., Industri, T. K., & Malang, P. N. (2024). Integrated Role Model Pengolahan Susu Menjadi Keju dengan Aplikasi Perhitungan Produksi. J-Abdimas, 11(2), 316–322.
Kementerian Perindustrian. (2010). Pedoman Cara Produksi Pangan Olahan yang Baik. In Kementerian Perindustrian (Issue 358). www.djpp.depkumham.go.id
Nadia Maharani, Isya Arum Sari, Dani Agung Wicaksono, & Umi Nuraini. (2023). Kajian Penggunaan Jenis Rennet Nabati dan Hewani Terhadap Kualitas Fisik dan Kimia Keju Mozarella Susu Sapi. Journal of Student Research, 1(1), 423–431.
Nugroho, A. P., Karunia, D., & Suroto, S. (2023). Segmentasi Pasar Terhadap Peningkatan Penjualan Keju Mozzarella Di Kota Malang. Jurnal Buana Sains, 23(3), 73–80.
Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian. (2022). OUTLOOK SUSU Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian Sekretariat Jenderal-Kementerian Pertanian 2022. In OUTLOOK SUSU.
Rinawati, A., Arifah, U., & Faizul H, A. (2022). Implementasi Model ABCD dalam Pendampinan Kompetensi Leadership Pengurus MWC NU Adimulyo. Ar Rihlah : Jurnal Inovasi Pengembangan Pendidikan Islam, 7(1), 1–23.
Standar Nasional Indonesia. (2020). SNI 8896:2020.
Sutiani, L. (2022). Data Penjualan Keju Terlaris di E- commerce. https://compas.co.id/article/penjualan-keju-terlaris/
Syafi’i, A., Shobichah, S., & Mulyani, M. (2023). Pengaruh Diversifikasi Produk Terhadap Pertumbuhan Dan Keunggulan Bersaing: Studi Kasus Pada Industri Makanan Dan Minuman. Jurnal Impresi Indonesia, 2(6), 592–599.
Tania, M., & Parhusip, A. J. N. (2022). Studi Literatur Perbandingan Mutu Mikrobiologis Dan Fisikokimia Minuman Fermentasi Kefir Dari Beberapa Jenis Susu. Jurnal Teknologi Pangan Dan Kesehatan, 4(1), 25–36.





